Filho
Korte Documentaire | 23 min | 2022

Korte documentaire over de vraag of het de plicht van ieder adoptiekind is om zijn of haar biologische moeder te zoeken. Wat als je geen behoefte aan een ontmoeting hebt?

Filmmaker Tomas Ponsteen is in 1993 geadopteerd uit Brazilië. Hij is gelukkig met zijn Nederlandse adoptieouders en voelt geen behoefte om zijn biologische moeder te zoeken. Is dat vreemd? Hij realiseert zich dat misstanden rondom adoptie groot zijn en schrijnende nieuwsberichten wakkeren vragen aan. In deze persoonlijke documentaire duikt hij alsnog in de materie, onder meer door mensen te spreken die vanuit andere perspectieven met het adoptieproces bekend raakten. Wat vinden zij ervan dat Tomas zijn moeder niet wil ontmoeten?


Voor deze afstudeer documentaire van de Nederlandse Filmacademie heb ik de beeldmontage verzorgd. Samen met de regisseur Tomas Ponsteen zijn we 7 weken druk bezig geweest in de montagesuite om tot deze film te komen. Ik ben enorm trots op wat er in de montage is ontstaan en vooral trots op het hele proces die Tomas Louis (Regisseur) en ik hebben ondergaan.

Met meer dan 9 uur materiaal dat vertaald moest worden, extra draaidagen tijdens de montage, een perspectief wissel die we tijdens de montage tegen zijn gekomen en met in totaal 18 uur aan materiaal om mee te werken ben ik enorm trots op het eindresultaat. Enorm veel geleerd van dit project.

Filho is ook nog eens in de prijzen gevallen! Wij hebben de VPRO-Documentaireprijs in ontvangst mogen nemen, lees meer over de prijs hier!

En Filho heeft ook nog eens een prijs mogen winnen op het Sehsüchte Filmfestival 2023 voor Best Documentary! Lees hieronder het raport van de jury.

Laudatio for Filho by Tomas Ponsteen We award a film that is deeply personal and at the same time socially relevant. "Filho" by Tomas Ponsteen explores the search for identity and tackles the emotions that lie behind the issues of adoption, child trafficking, and belonging.

From the very first shots, we are precisely and equally emotionally drawn into the story.

Effortlessly the film unveils the complex and seemingly contradictory positions of the protagonists, making it possible to experience the feelings of loss, longing, hurt and love on all sides. Content, dramaturgy and form merge into a perfect alliance, creating a precise, clearly and decisively filmed and edited film.

"Filho" surprises, develops its’ own formal language without conceptually elevating it above the content.

De film was te zien op het Nederlandse Filmfestival 2022 voor de studentencompetitie, link. En op het Keep an Eye Filmfestival.

De film is hier te zien op www.NPO3.nl !

Klik hier voor de Nederlandse Filmacademie pagina van deze film!

Director: Tomas Ponsteen
Producers: Robijn Boekelman, Myrthe Laarakker, Roosje Vermeulen
Cinematography: Katja van den Broeke
Sound Design: Felicia Koolhoven
Production Sound: Zoé Beekes
Mix: Nancy Konijn
Editor: Alex Elsinga
Composer: Mojan Alaiyeh
VFX supervisor: Marlies van Loosbroek
VFX artists: Luke van Aarle, Cinque Kelie
In samenwerking met NPO/EO

Tomas Ponsteen maakt foto met zijn familie
Vrouw in Brazilie is aan het bellen
Vrouw kijkt hulpeloos terwijl ze aan het bellen is
Tomas Ponsteen is een brief aan het inspreken