This is Your Captain Speaking
Korte Fictie | 23 min | 2022

De tienjarige Asare is geboren in Ghana maar woont al zo lang hij zich kan herinneren bij zijn adoptieouders in Nederland. Hij wil piloot worden en alles over de wereld te weten komen, in het bijzonder over Ghana. Als het even kan droomt hij weg in zijn zelfgemaakte cockpit en verkent hij de wereld. Zijn Ghanese muziekdocent Seydou is niet alleen een bijzondere vriend, maar ook zijn grootste inspiratiebron met zijn verhalen over Ghana. Als Seydou wegens zijn illegale status het land uit wordt gezet, komt Asare in actie. Asare besluit dat hij Seydou gaat adopteren zodat hij, net als Asare zelf, in Nederland mag blijven.

Voor een adoptie is geld nodig. Asare en zijn vriendjes vliegen de markt op om geheel eigen wijze geld te verdienen. Het geld stroomt binnen, maar hoe verder ze komen met hun plan, hoe meer ze oog in oog komen te staan met regels en wetten. Als de volwassen realiteit Asare’s plan inhaalt, dreigt hij niet alleen zijn bijzondere vriend te verliezen, maar ook zijn onschuldige blik.Met ongeveer 30 VFX shots die een cockpit van een passagiersvliegtuig moeten vertellen is dit een leuk en uitdagend project geweest. Ik heb namelijk veel materiaal moeten overdragen naar het VFX team en duidelijk moeten communiceren. Uitdagend maar het eindresultaat mag er zeker zijn. Hoe de samenwerking met een VFX team moet lopen en hoe er duidelijk moet worden gecommuniceerd heb ik met dit project aan mijn toolbelt mogen toevoegen. Daarbij vond ik het ook heel leuk om met aan een film te werken die veel VFX heeft. Zien hoe het VFX mijn beeldmontage helpt is enorm leuk en leerzaam om te zien.

Jongetje bestuurd een boeing

Met ongeveer 5 weken montagetijd hebben de regisseur, Idriss Nabil, en ik gestreden om tot de beste beeldmontage te komen. Het was belangrijk dat we de serieusheid van het verhaal duidelijk vertellen terwijl we ook een vorm van luchtigheid bewaakten omdat het een kinderfilm is. Vaak is er het idee dat films voor kinderen makkelijk moeten zijn en dat er niet een te uitdagende thema verteld kan worden. Ik denk dat we met This is your Captain Speaking het tegendeel bewijzen. Een zeer leerzaam project waar ik heb geleerd dat de beeldmontage voor een kinderfilm mij aanspreekt. Ik zou het dan ook geweldig vinden om dit in de toekomst weer te mogen doen.

This is your Captain Speaking is genomineerd voor het Cinekid Filmfestival, link. En is vertoond op het Keep an Eye Filmfestival.

De film is hier te zien op www.NPO3.nl !

Klik hier voor de Nederlandse Filmacademie pagina van deze film!


This is Your Captain Speaking heeft een Wildcard binnen gehaald!

Nederlandse Filmfestival 2022 Wildcards

Director: Idriss Nabil
Scenario: jan kees Joosse
Producers: Patou ten Cate, Hannah van Helden, Myrthe Laarakker
Cinematography: wietger mosch
Sound Design: Zoé Beekes
Production Sound: Tauro ter Horst
Mix: Sam Titshof
Editor: Alex Elsinga
Composer: Alex Tomagian
VFX supervisor: Marlies van Loosbroek
VFX artists: Sem Zeiss, Cinque Kelie
In samenwerking met VPRO

Jognetje en visboer
politie spreekt jongen aan
Jongetje als piloot
Jongetje enj zijn vrienden